Hjemmelavet is: En opskrift vi alle kan finde ud af.

Hjemmelavet is:Parfait er nemt at lave.

Hjemmelavet is.

Opskriften på hjemmelavet is, er utrolig let at arbejde med.

Der er mange ting der er sæsonbetonet og præget, hjemmelavet is er ikke en af dem. Det kan spises hele året rundt, men der er selvfølgelig visse varianter af den – der går det særligt godt eksempelvis om sommeren. Billedet der er her ovenover, er for eksempel en hjemmelavet is, som er en rabarberparfait som er serveret med danske jordbær, om som vi alle ved – så er danske jordbær nu altså bedst om sommeren.

 

Her får du så opskriften på den lækre is som skal være hjemmelavet:

  • ½ dl fløde
  • 4 æggeblommer
  • 3 spsk flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 æggehvider

Der er meget piskearbejde i at lave en parfait, men med lidt planlægning kan man klare det hele med en håndmixer og undgå at skulle vaske op imellem hver piskning.

Start med at piske æggehviderne stive og sæt så dem til side.
Pisk herefter æggeblommer, flormelis og vaniljesukker lyst og luftigt. Ved at bruge flormelis undgår du knasende sukkerkrystaller i isen, bruger du almindeligt sukker skal du sikre dig at sukkeret bliver helt opløst i æggeblommerne.
Til sidst pisker du fløden til en let skum.

Vendt herefter lidt af flødeskummen i æggeblommerne og bland det godt sammen, her må du gerne være lidt voldsom. Vend herefter æggeblommerne over i resten af flødeskummet og vend det forsigtigt sammen med en dejspatel, du skal være forsigtig her for ikke at slå luften ud. Til sidst vendes æggehviderne i igen forsigtigt for at holde på luften.

Så er det bare at sætte massen i fryseren og lade den fryse ind til den lækreste hjemmelavede is.

 

Bliver det lidt for kedeligt “bare” med vaniljeis, kan du jo altid tilsætte noget ekstra smag:

  • Hakket chokolade
  • Smeltet chokolade
    bland det i æggeblommerne inden fløden, chokoladen må ikke være for varm
  • Frugt eller bær
    men vær opmærksom på at for meget væske gør at isen fryser i krystaller, så det bedste er at koge en kompot og så fjerne så meget væske som muligt derfra inden det blandes i isen.

 

Men er det ikke svært at lave hjemmelavet is?

Overhovedet ikke, altså især ikke hvis du ikke er fedtforskrækket – for en rigtig god hjemmelavet is. Den skal altså laves med fløde, og der skal generelt ikke spares på kalorierne når du laver sådan en. For det er blandt andet det, som er med til at gøre den lækker og cremet. Og hvis der er noget du ikke skal gå ned på i en hjemmelavet is, så er det helt klart cremetheden. Og smagen, du må aldrig gå ned på smagen, men det gælder for alt indenfor mad. Men det er en helt anden snak, til en helt anden tid.

Det skønne ved en rigtig god hjemmelavet is, er at det altid kan imponere dine gæster. Jeg tror der er meget sådan en tro på at det er svært at lave, og derved ligger sådan en gang hjemmelavet is rigtigt højt på blæreskalaen. Desuden er det fede ved det, at du faktisk kan komme igang uden at have indkøbt det helt store udstyrs stykke, du kan faktisk nøjes med en skål og en fryser. For hvis du bare husker at røre rundt engang imellem, mens det fryser ind – så undgår du de værste iskrystaller undervejs. Men det kan du læse meget mere om, i opskriften herunder.

 

Skal du ikke bruge en ismaskine?

Delonghi ismaskine - let at komme igang med ismaskine

Delonghi ismaskine fra Gelateria.dk

Der er ingen tvivl om at det vil gøre det hele markant nemmere, hvis du vælger at investere i en ismaskine. For det første fryser din is meget hurtigere ind, du undgår meget nemmere at få iskrystaller i din is. Men med denne opskrift, er det lidt nemmere at komme udenom at investere i en maskine, for det er den klassiske måde at lave en parfait. Men der bruges noget mere fedt når man laver den på denne måde, så hvis du gerne vil lave mere let is, vil det klart være en god ide at investere i en ismaskine. Det åbner også op for mulighederne i at lave flere forskellige slags, sorbet,yoghurt is – der er det nærmest kun fantasien der sætter grænser. Du kan læse meget mere om forskellige ismaskiner, og hvad du måske skal vælge HER – hvor jeg har skrevet om det.